Allergi – dens mange ansigter

Når kroppen reagerer uhensigtsmæssigt på stoffer der egentlig er helt ufarlige opstår allergi. Vi kender det fra f.eks. græsallergikere, der har svært ved at nyde sommeren pga de mange symptomer fra både næse og øjne, men i mange tilfælde også fra luftvejene.

I de senere år er der kommet mange flere allergikere, og også listen af allergifremkaldende stoffer er blevet udvidet. Årsagerne til at vi reagerer kraftigere er ikke endeligt belyst, men i takt med at vi er mere hygiejniske i vores livsførelse, udsætter os selv for flere farvestoffer, både i hårfarvningsprodukter, tatoveringer og make-up, men også parfume, kemikalier og duftstoffer så må nogle af årsagerne også findes her. Blandt andet også fordi vi bliver yngre og yngre før vi udsætter os selv for disse fremmede stoffer.

Allergi mod, græs, birk, husstøvmider er der gode resultater med at blive vaccineret imod. I de fleste tilfælde er der effekt, dog bliver de færreste helt fri for allergien, men vil kunne færdes blandet allergenerne med færre symptomer, – symptomer man eventuelt vil kunne fjerne med høfebertabletter.

Allergi mod bi og hveps har de bedste resultater ved vaccination, idet næsten 100 % har effekt.

Allergivaccination mod hund, kat eller hest er resultaterne mere usikre ved. De bedste resultater findes mod kat, idet allergenerne mod alle slags katte ligner hinanden, hvorimod allergi mod hund og hest er meget forskellige. Det bedste man kan gøre hvis man er allergisk overfor pelsdyr er IKKE at anskaffe sig sådanne. Der findes ikke allergivenlige hunde, katte eller heste. En af mine kolleger sagde engang, at allergivenlige hunde er hunde der ikke bider allergikere. Og lad være med at tro, at man kan anskaffe sig en hund, kat eller hest efter allergivaccination.

Der er dog rigtig god hjælp at hente med behandling af symptomerne. Mange kan blive så godt hjulpet af høfebertabletter sammen med næsespray og øjendråber, at de kan føre et normalt liv. Vigtigt er det at komme i gang med denne behandling i god tid inden pollensæsonen starter, ikke først når symptomerne har vist sig. Og hvis ikke man synes tilstrækkeligt om effekten af den medicin man får, så tal med din læge om at blive henvist til en specialist. Sørg for at DU styrer din sygdom, ikke omvendt. Den forsvinder ikke ved at du gør som ingenting, acceptér at du er allergiker.

Så er der al snakken om fødevareallergien. Der findes reelle fødevareallergier, der findes det man kalder krydsallergi, hvor man er allergisk overfor f.eks. birk og kan reagere med kløe i mund og hævede læber af at spise nødder eller grønne æbler. Der findes et utal af krydsallergier, prøv dig frem og se hvad der kan spises og hvad der ikke kan. Har du en reel fødevareallergi, f.eks. overfor nødder eller skaldyr, så skal du dog holde dig fra det, det kan i sidste instans blive livstruende. Og du skal altid spørge på restauranter, som gæst ved venner etc, om maden indeholder ting du ikke tåler. Tænk også på om maden kan være stegt i olie der indeholder de allergener du ikke tåler, det kan være tilstrækkeligt til at give alvorlige reaktioner.
Mere bekymrende er det straks, når nogen tror de ikke kan tåle specifikke fødeemner, ofte er der her tale om gluten eller mælk. Få det ordentligt undersøgt i stedet for, og undlad alle disse selvbestaltede kure der absolut ikke gør dig sundere. Spis varieret, tal med din læge før du begynder på diverse kure. Det kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred, men også for din pengepung, idet det kan være ganske dyrt at leve f.eks. glutenfrit. Har du en reel glutenallergi er det dog vigtigt at leve uden gluten, men så kan der ofte gives tilskud til denne kost.

I de senere år er der kommet flere og flere der reagerer på skimmelsvampe. Der findes skimmelsvampe i naturen, som behandles på samme måde som f.eks. pollenallergi. Hold øje med pollentallene, der findes gode apps, og mange gode oplysninger kan findes på nettet. Desværre kan der også være skimmelsvampe i ens bolig, og reaktionerne herpå er ganske mangeartede. Nogle reagerer ikke, eller kun med meget få symptomer, andre reagerer med koncentrationsbesvær, hovedpine, træthed, svimmelhed, udslæt, irritabilitet, irriterede slimhinder helt over i decideret astmaanfald og høfebersymptomer.
Undersøgelse for skimmelsvampe i boliger er en dyr affære, men oftest nødvendigt for at finde ud af om der er skimmelsvampe og hvilke der er, samt om antal sporer i luften er høje. Er du lejer så tal med Lejernes Lands Organisation om dine muligheder og rettigheder, er du ejer, så få fat i dit forsikringsselskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *