Operation for KOL, hvad er nu det?

I de seneste måneder har klinikken fået mange henvendelser om operation for KOL. Årsagen er, at Rigshospitalet gik i pressen med en operation, hvor man kan gå ind og fjerne lungevæv, der fylder for meget, men ikke bidrager væsentligt til at afhjælpe den besværede vejrtrækning. Man opfordrede samtidig lægerne i Danmark til at være opmærksom på at få henvist disse patienter, idet mange flere vil kunne hjælpes, men desværre fulgte ikke de nødvendige oplysninger med om hvad der skal opfyldes for at man kan komme i betragtning. Så det medførte en sand storm af henvendelser, hvilket selvfølgelig er godt, for vi skal have fokus på dette, men også en masse skuffede patienter, da de fik grundig information om hvilke kriterier der skal være opfyldt og hvilke der gør, at muligheden ikke er der.

Operationsmetoden er ikke ny, men den er en mere forfinet udgave af de indgreb der tidligere har kunnet blive tilbudt den lille andel af KOL-patienter det i virkeligheden drejer sig om.

Hvis du er mellem 40 og 75 år, ikke har røget tobak i mindst 6 måneder, har en åndenødsgrad på MRC-skalaen på 3-5, har en lungefunktion = lungekapacitet = lungetal = FEV1 på mellem 20 og 45 % og har det der hedder emfysem, som er den lægelige betegnelse for ”for store lunger”, så kan du tale med din læge om at blive henvist til en specialist i lungemedicin, som kan forestå den videre udredning. Forudsat for videre henvisning herfra er også at du ikke har haft kræftsygdom indenfor de sidste 5 år, og at du ikke har haft uafklarede pletter på dine lunger, vurderet ved en CT-skanning indenfor de seneste 3 måneder.

Lungespecialisten vil sørge for at du får lavet en speciel skanning af dine lunger, som vil kunne vise, om der er lokaliserede områder i dine lunger hvor der er mere emfysem end andre områder. Hvis der er tale om det man kalder diffust emfysem, altså at emfysemet er spredt, så vil man allerede her få den information at indgrebet ikke vil være en mulighed.

Herefter skal der laves en BOX, det er den forkortede udgave af det der hedder Bodypletysmografi. Her skal man ind og sidde i et glasbur, kun i en kortere periode vil døren til glasburet være lukket. Man måler du dels den totale lungekapacitet, benævnt TLC, som er et udtryk for hvor meget luft der er i lungerne, dels residualvolumen, benævnt RV, som er et udtryk for hvor meget luft der er tilbage i lungerne efter at man har pustet al den mængde luft ud man kan og dels iltoptagelsesevnen, benævnt DLCO. Hvis TLC ligger på 125 % eller højere, RV ligger på 200 % eller højere og DLCO er mindst 15 %, ja så går man videre til næste vurdering.

Man må gerne på henvisningstidspunktet være i iltbehandling, men en prøve fra pulsåren i håndled eller lysken, skal vise et iltindhold, pO2, på mindst 6 uden ilt i næsen og et indhold på affaldsstoffet kuldioxid, pCO2, på højst 7,5. Normalt vil grænsen for at man får iltbehandling være på et tal under 7,3.

Man skal være i det der hedder optimal medicinsk behandling, som her betyder den rette inhalationsmedicinske behandling, man skal være i gang med eller have været igennem rehabilitering, som er fysisk træning af lungerne kombineret med undervisning. Hvis man slet ikke kan træne, så vil man næppe få tilbudt indgrebet, netop derfor har man også sat vurderingen af træningspotentialet ved at en såkaldt gangtest, hvor man går i 6 minutter sammen med en fysioterapeut, her skal man kunne gå minimum 140 meter i 6 minutter.

Samtidig skal man også vurdere de forhold der vil kunne betyde at man IKKE kan blive kandidat til indgrebet. Udover de allerede nævnte forhold med at man ikke å have røget tobak i mindst 6 måneder, så må man heller ikke have dagligt gult eller grønt slim man kan hoste op, det hedder kronisk bronkitis, som lægen ikke ved behandling kan bringe til ophør. Bronkiektasier, som er udvidelser på bronkierne duer heller ikke, idet man her vil risikere at få flere akutte forværringer.

Hjertesvigt i form af åreforkalkning i kranspulsårerne, dårlig pumpefunktion af hjertet og/eller forhøjet blodtryk i lungekredsløbet vil ligeledes være en hindring for indgrebet. For at få dette afklaret vil lungespecialisten også bede en hjertelæge om at vurdere dig.

Slutteligt kommer, at man ikke må have taget dagligt tablet prednisolon på 10 mg eller mere, man må ikke fejle anden alvorlig sygdom, f. ex. lever-, nyresygdom eller andet.

Udredningen med henblik på denne operation vil ofte kunne tage måneder, idet man jo skal mange undersøgelser igennem. Hvis man kommer igennem uden at noget hindrer at man henvises, så er det dog særdeles vigtigt at gøre sig klart, at en henvisning til Rigshospitalet IKKE er det samme som at man får tilbudt en operation. Det betyder kun at lægerne på Rigshospitalet gennemgår alle undersøgelsesresultaterne og sammen med deres egen vurdering af patienten herefter tager stilling til, om de mener at der vil være gode muligheder for at få det bedre af at få foretaget indgrebet. Man vil dog fortsat have sygdommen KOL, og man vil fortsat være generet og have brug for medicin, træning og jævnlige kontroller ved lægen.

Så operationen vil ikke betyde at man pludselig kan alt det man ikke kunne før.

Men få en snak med din læge om det og få en henvisning til en specialist der kan forestå udredningen af dig.

 

20 tanker om “Operation for KOL, hvad er nu det?”

 1. Kan ikke helt finde ud af om jeg kan få dette men opfylder det meste af det, har svær kol med 17% tilbage, træner en gang i igen plus cykler på motionscykel, er tilknyttet lungeafdelingen på Holstebro sygehus og tager medicin hver morgen, tager ikke Prednisolon da jeg ikke bryder mig om dem, har ikke røget i 16 år , får 1 liter ilt i døgnet , det er hvad jeg ved om mig selv så er jeg kandidat, har kol i svær grad , har ikke grønt eller brunt slim

  1. Kære Ellinor
   Alene din lungefunktion på 17 % gør at det er meget tvivlsomt. Det afhænger også af din skanning af lungerne og det man kalder BOX-undersøgelsen. Jeg foreslår at du tager en snak med lægen på Holstebro Sygehus, de vil kunne give dig et svar på dette

  1. Hej Karl
   Tak for din kommentar. Og ja, kriterierne er absolut helt rimelige. Man skal være sikker på ikke at gøre tilstanden værre ved en operation

 2. Rigtig god artikel, er blevet indstillet til Rigshospitalet Til videre undersøgelse, måske jeg er for god siger Lunge lægen, men så tager vi den der fra.

  1. Dejligt at høre at du skal til undersøgelse. Og hvis man bliver undersøgt og måske i første omgang findes for god, så vil det jo vøre sådan, at man ved en forværring kan blive vurderet igen

 3. Jeg synes også det lød spændende, og nævnte det for min læge. Tror godt jeg kunne komme i betragtning. Min læge mener dog der er for lidt at bygge erfaringer på? Hvad gør man så hvis man gerne vil? Hvilken forskel er sket for de få der har fået det gjort? – Tak

  1. Kære Helle
   Hvis din læge mener det, så synes jeg bestemt du skal bede om en henvisning til en lungespecialist mhp at få lavet de nødvendige undersøgelser. Der er gode resultater med de der får det gjort.

   1. Mange tak, men min læge synes jo vi behøver mere erfaring inden vi prøver, altså nogle år ud i fremtiden…? Kan man “forlange” at blive henvist?

    1. Kære Helle
     Jeg synes du skal tage en snak igen med din læge og bede om at få en henvisning til en lungemedicinsk speciallæge eller ambulatorium. Operationen er ikke ny, det er metoden der er forfinet, man har brugt dette i mange år. Man kan også vente så længe at det er for sent at gøre noget, n vurdering skader aldrig. Man kan som sådan ikke forlange at få en henvisning, men du kan tage en sank med din læge igen. Og ellers er der mulighed for at vælge en anden læge.

     1. Hej jeg skal høre min far døde den 31.07.21 og vi havde denne operation oppe og vende men lægerne mente ikke han ville overleve en operation da han har hyper pulmonaltension – vi spurgte mange gange om flere svar angående dette, men svaret var nej, hans lunge Cap. Var på 70% og han fik dagligt ilt 6l gående og 8 siddende.
      Han fik morfin og prednisolon og andre forskellige slags
      Han døde af en blodprop i hjertet, og alt for tidligt, han fik dianogsen et år før han gik bort.
      Mit spørgsmål er kunne denne operation have virket ?

     2. Kære Christina
      Mange tak fordi du deler din fars historie med os. Som jeg læser det, så var din fars lungekapacitet kun moderat nedsat, nemlig 70 %. Så årsagen til hans dårlige iltning og alt for tidlige død var således ikke ned nedsat lungekapacitet, men Pulmonal Hypertension, altså forhøjet blodtryk i lungekredsløbet.
      Han har haft brug for alt det lungevæv han havde, og en fjernelse af bare en smule af dette ville have medført en meget svær forringelse af hans tilstand, og uden tvivl også medført at han var død af selve operationen.

 4. Hei!
  Er det snakk om operasjon med ventiler, eller er det noe annet? Jeg har vært gjennom disse undersøkelsene to ganger. Jeg tilfredstiller alle kravene. Men jeg vil ikke ha nytte av å få satt inn ventilee, fordi jeg har lekkasjer mellom lungelappene. Jeg er derfor på jakt etter noe annet sol kan gjøres, fordi jeg har veldig store lunger. Noe som gjør det forferdelig vanskelig å puste.
  Med vennlig hilsen Lisbeth

  1. Hej Lisbeth
   Nej det er ikke ventiler. Her går man ind og laver en kikkertoperation, hvor klipser det lungevæv sammen og fjerner det der fylder for meget. Tag en snak med din lungelæge om du kan komme i betragtning til denne type operation

 5. Jeg er 68 år,, og er i gang med undersøgelser på Aalborg sygehus, med henblik på en operation , har emfysem og svær kol.
  Er ilt bruger 24/7, får 2 1/2 L i hvile, og må øge til 3 L ved anstrengelse. Min lungekapasitet viste 32%, for ca 1 md siden.
  Har fået mit hjerte scannet, ddt så rigtig fint ud. Har fået lungerne scannet, har endnu ikke hørt resultatet. Skal til udvidet lunge funktions test til sept.
  Jeg kan sidde en aften og tale med venner/ familie og næsten glemme jeg er syg, men så snart jeg rejser mig , og begynder at gå, så bliver jeg meget forpustet / får meget åndenød. Hvilket er meget ubehageligt, og jeg bliver meget afkræftet bagefter.
  Håber derfor jeg kan komme i betragtning , til en lunge reduktion.
  MVh. Anne-Grethe

  1. Kære Anne-Grethe
   Mange tak fordi du deler din historie. Det lyder meget som om du kunne være kandidat til operationen. Det er skanningen og den udvidede lungefunktionstest = BOX, der vil være helt afgørende for denne vurdering, idet de andre tests allerede har kunnet sende dig videre i systemet. Håber på at det lykkes for dig

 6. Ved man hvor længe man er / skal væresygemeldt efter lungereduktions operationen?
  Jeg er stadig i arbejde og skal på RH til oktober til de sidste undersøgelser for at blive kandidat, forhåbentligt.
  Men een skrev tre måneder …. så når jeg jo en afskedigelse hvis det er sådan?
  Vh
  Kirsten

  1. Hej Kirsten
   Det er nok meget individuelt og afhænger af en andre ting også, blandt andet i hvor god form man er i forvejen. Rigshospitalet vi bedst kunne svare dig på dit spørgsmål, så tag en god snak med dem hvis du bliver tilbudt operationen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *